Inhoudstafel
Terug naar voorbeelden
Ga terug
Het Circular Concrete Center als gamechanger
Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar het recyclen van betonzand als alternatief voor zeezand. Traditioneel wordt zand uit de zee gewonnen, maar de toenemende plaatsing van windmolens op de zeebodem en de ecologische druk van baggeren maken dit problematisch. Rivierzand is een alternatief, maar vergunningen hiervoor worden steeds moeilijker verkregen. Onze oplossing: wij winnen zand uit onze grondwerken voor wegenbouw, rioleringswerken en bouwputten, en uit ons betonpuin. Vroeger konden we dit zand niet valoriseren, maar dankzij een investering in nieuwe technologie kunnen we nu de laatste 15% onzuiverheden verwijderen. Hierdoor zijn we minder afhankelijk van zeezand voor ons stortklaar beton.
In november vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een betonnen wand opgetrokken met stortklaar eco-beton, waarbij 30% van het natuurlijk zand werd vervangen door gerecycleerd betonzand. We willen hiermee aantonen dat circulair bouwen geen toekomstmuziek is, maar nu al realiteit. De recente prijsstijgingen van cement, stenen en zand met bijna 50% in twee jaar tijd creƫren een nieuwe realiteit. Het is logisch dat alle inspanningen voor innovatieve alternatieven hierdoor plotseling veel interessanter worden.
Het kennis- en democentrum voor circulair beton in Veurne, het Circular Concrete Center, is de gamechanger waar we op wachtten. Of het een even disruptieve impact zal hebben als Tesla in onze sector, valt nog te bezien. Jarenlang werden de normen centraal bepaald, wat innovatie belemmerde. Met het Circular Concrete Center nemen we het heft in eigen handen en keren we het tij. De betonsector begint nu zelf te experimenteren. Ook Embuild Vlaanderen en Buildwise zijn partners van dit initiatief.
