Inhoudstafel
Terug naar voorbeelden
Ga terug
Stadsatelierdeville wordt een circulaire hub voor productie, distributie, opleiding, onderzoek en innovatie in bouwmaterialen.
Circulaire transitie versnellen met Stadsatelierdeville
Stadsatelierdeville moet een nieuwe circulaire hub worden waar hergebruik, innovatie en partnerships met materialen zich kunnen ontplooien. Met als doelstelling grote hoeveelheden bouwafval te gaan hergebruiken en verdelen. Daarbij kunnen we gaan innoveren met verschillende materiaalstromen: geobased (leem en mineraal-afvalstromen); biobased (hout, CLT, ...) en urban based (selectief ontmantelde bouwmaterialen). Ook worden opleidingen voorzien rond circulair en zuinig materiaalbeheer.
In een stad als Brussel met tal van bouwprojecten biedt de selectieve ontmanteling van bouwafval heel wat kansen rond urban mining. Reststromen kunnen op deze site in het havengebied worden gestockeerd om lokaal opnieuw als bouwelement in te zetten. Daardoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en kan er bijkomend transport van buiten de stad vermeden worden.
Bij de bouw van het nieuwe stadsatelier zelf, ontworpen door de architecten Schenk-Hattoori/Babini-Geysen en BC-architects, gaan we in eerste instantie vooral zelf na hoe we via hergebruik en innovatieve bouwmethoden de ecologische impact aanzienlijk kunnen verminderen. Zo dient het als voorbeeld van innovatieve praktijken in circulair materiaalgebruik en de plaatselijke valorisatie van reststromen.
We willen de circulaire transitie versnellen door:
een goed uitgeruste uitvalsbasis te bieden voor circulaire en biogebasseerde constructie.
bedrijven in de circulaire economie te laten groeien in geschikte werkplaatsen.
opleidingen te bieden aan toekomstige bouwbedrijven, aannemers en architecten.
synergieƫn te zoeken tussen bedrijven en netwerken te activeren.
Stadsatelierdeville zal een plaats krijgen op de terreinen van de haven van Brussel dicht bij Tour & Taxis. Het wordt een circulaire hub voor productie, distributie, opleiding, onderzoek en innovatie in bouwmaterialen. De initiatiefnemers (BC-materials + Democo i.s.m. Sonian Wood COOP, Circular Timber, Tourvenie & Natura Mater) vertrekken vanuit het gegeven dat gebouwen in Brussel veel energie en materialen vergen. Daarop een antwoord bieden als bouw- en materialensector is van groot belang om de klimaatuitdaging aan te gaan. Met het Stadsatelierdeville slaan de verschillende spelers de handen in elkaar om circulair materialenbeheer verder op de kaart te zetten. Zo creƫren zij een hefboom om deze belangrijke economische en ecologische transitie aan te moedigen.