Inhoudstafel
Terug naar voorbeelden
Ga terug
Fluvius en de bouwsector: samen meer realiseren
Samen werken aan de netwerken voor morgen
Bij het realiseren van al die uitdagingen is een nauwe samenwerking tussen Fluvius en de bouwsector onontbeerlijk. Sterke publieke nutsvoorzieningen, inclusief digitale meters en de bijhorende data die ze genereren, zijn cruciaal om innovatieve toepassingen mogelijk te maken. We moeten die opdrachten samen realiseren. Elkaar inspireren en uitdagen, in het belang van de gezinnen en bedrijven. Maar ook voor de werking van de bouwsector zelf zijn er mogelijkheden. Denk concreet aan de inzet van elektrische bestelwagens en vrachtwagens in de sector, het gebruik van batterijtechnologie op werven, het nadenken over de rol die groene waterstof – en eventueel het gasnet - in de sector kan spelen, het samen zoeken naar nieuwe medewerkers en profielen, het inzetten van artificiële intelligentie bij het uitvoeren van opdrachten, het gebruik van klimaatvriendelijke en energiezuinige bouwmaterialen, het up-cyclen van de afvalstromen van bouwwerven etc.
De Vlaamse bouwsector is en blijft een belangrijke partner van Fluvius, en omgekeerd. Daarom willen we onze onderlinge samenwerking in de toekomst verder intensifiëren. En moeten we ook aan tafel met andere belangrijke spelers als VITO, Flux50, universiteiten en onderzoekscentra. Want alleen samen kunnen we meer innoveren, alleen samen kunnen we meer realiseren.
Het zijn uitdagingen die Fluvius met de bouwsector deelt: als Vlaamse distributienetbeheerder moeten we onze publieke netwerken klaarmaken voor morgen. Daarom investeren we tussen 2024 en 2033 alvast 11 miljard euro in het aanpassen en versterken van de distributienetten voor elektriciteit. Nieuwe standaardelektriciteitsaansluitingen zijn ondertussen een stuk zwaarder dan vroeger, net om nieuwe of sterk gerenoveerde energiezuinige woningen klaar te maken voor massaal veel zonnepanelen, warmtepompen en elektrische wagens. De digitale meters die we in elke Vlaamse woning installeren zijn het sluitstuk van dit technische proces én onmiddellijk ook de ‘voordeur’ naar een nieuwe, digitale energiewereld met volop nieuwe mogelijkheden qua energiezuinigheid, efficiënt energieverbruik én innovatie.
Het gasnet breiden we niet meer uit, maar houden we op hetzelfde veilige en kwalitatief hoge niveau als de voorbije jaren. Ondertussen werken we volop mee aan onderzoek rond de rol die groene gassen (biomethaan, groene waterstof) in de toekomst zouden kunnen spelen om de energienoden van de Vlaamse gezinnen en bedrijven mee in te vullen.
Fluvius beheert ook het gemeentelijke rioleringsnet in bijna één Vlaamse gemeente op drie. Ook dat net vraagt verdere uitbreiding en aanpassingen aan een klimaat waarin periodes van hevige regenval en lange droogte elkaar afwisselen. Daarom verhogen we het jaarlijkse investeringsbudget in riolering van 80 naar 130 miljoen euro, en dat alvast voor de komende tien jaar. We willen – ook bij riolering – meer gaan inzetten op digitalisatie en het gebruik van data voor een goed en toekomstgericht rioolbeheer. Een circulair waterbeheer, met daarin ook volop wacht- en bufferbekkens, wordt cruciaal.
De maatschappelijke uitdagingen voor de bouwsector zijn bijzonder groot. Ze staan in dit visierapport uitvoerig omschreven: de klimaatverandering en de bijhorende Europese Green Deal vragen gigantische investeringen en aanpassingen in de hele samenleving. Een omvattende energietransitie is onontbeerlijk om de uitstoot van CO2 tegen te gaan én er zijn volop investeringen nodig om ons leven aan te passen aan het veranderende klimaat. Een doorgedreven digitalisatie en innovatie op vele fronten moeten alles mee mogelijk maken.