Inhoudstafel
Terug naar voorbeelden
Ga terug
‘The Mobble’: Modular Building Block
Mobble is ook één van de partners van het VLAIO project impaC³t. Met dit project willen circulaire bouwoplossingen in collectieve stadsvernieuwingstrajecten in Vlaanderen uittesten en versnellen. Om onze klimaatdoelstellingen te behalen, is het renoveren van woningen op grote schaal essentieel. Aandacht voor circulariteit is hierbij cruciaal. Dit brengt heel wat praktische en financiële uitdagingen met zich mee. Een collectieve renovatie-aanpak kan deel zijn van de oplossing.
Om meer circulaire bouwoplossingen te realiseren, ontwikkelt impaC³t een beslissingskader voor het hanteren van circulaire oplossingen voor collectieve renovaties. Dat gebeurt door middel van een co-creatie met de stakeholders en een mix aan doelgroepen met zowel particuliere eigenaars bewoners, eigenaars-verhuurders, vastgoedontwikkelaars, autonome gemeentebedrijven voor stadsontwikkelingen en huisvestingsmaatschappijen.
De partners van dit living lab zetten maximaal in op een complementariteit tussen technische, financiële en juridische oplossingen om een de circulaire economie in collectieve stadsvernieuwingsprojecten een boost te geven.
Succesvolle partnerships
Samen met Mobble heeft Labland een uniek concept ontwikkeld rond sloop-en heropbouw in een stedelijke context: het inschuifhuis. Met deze off-site bouwmethode (MOBBLE) worden moeilijk of niet te renoveren rijwoning vlot vervangen door een nieuwe. Het woord zegt het zelf: we prefabriceren een nieuwe, kwalitatieve en ecologische houtskeletbouw woning off-site, in ons atelier, om het nadien in te schuiven op de plek waar de oude werd gesloopt.
Door de materialen uit de sloop van de bestaande woning zorgvuldig te analyseren en selecteren, trachten we zoveel mogelijk materialen te hergebruiken.
Voordelen modulair bouwen
De modulaire woningen worden in het atelier van Mobble gemaakt. Door in een atelier te werken zijn er heel wat voordelen: minder werftrajecten, minder overlast op de werf, efficiëntere bouwwijze, maar ook minder afval: De rest materialen worden zorgvuldig geselecteerd en opnieuw gebruikt in andere projecten. Indien er toch afval is, wordt dit gesorteerd en in specifieke afvalcontainers verzameld. Zo staat er een houtafval container van UNILIN in het atelier, waarin alle houtafval verzameld wordt, welke terug gestuurd worden naar de leverancier om hergebruikt te worden in de productie van plaatmateriaal.
Inschuifwoning van Mobble, bestaande uit 2 modules en een zadeldak, geleverd en geplaatst te Zottegem.
Wat
Een MOBBLE is een duurzame, modulaire woning, opgebouwd uit ecologische materialen. De constructie van een MOBBLE is gebaseerd op de theorie van Brand, waarbij de woning opgebouwd wordt uit verschillende lagen, elk met hun verschillende levensduur. Zo is de basisstructuur van een MOBBLE een portiek gemaakt uit gelaagd hout (LVL), die de dragende structuur is van de woning. Daarin worden vloer en dak gebouwd. De wanden, die voor de schrankweerstand zorgen, worden aan de buitenzijde van de portiek gemonteerd dmv circulaire verbindingstechnieken, waardoor ze later kunnen gedemonteerd worden en gebruikt worden in een ander project.
Bij MOBBLE is er dus circulariteit op verschillende niveaus: ten eerste kunnen volledige modules verplaatst en hergebruikt worden (module niveau), ten tweede kunnen volledige wanden gedemonteerd worden (component niveau), en ten laatste kan de woning volledig uit elkaar gehaald worden, waardoor de verschillende materialen hergebruikt kunnen worden (materiaal niveau).
In onze projecten gebruiken we vaak ook recuperatie materialen. Zo wordt er af en toe buitenschrijnwerk hergebruikt, en hebben we een goede samenwerking met de recupcentrale voor het gebruik van 2ehands keukens en badkamers.
Eind 2021, na het succesvol afsluiten van het subsidieproject van Vlaanderen Circulair, ontstond MOBBLE, het circulaire, modulaire product van inhout.
Na tal van modulaire projecten gebouwd te hebben onder de vlag van inhout, beslissen de zaakvoerders om begin 2024 een nieuw bedrijf op te richten, Mobble bv, dat zich 100% focust op het bouwen van modulaire woningen, gaande van zorgwoningen, gezinswoningen, woninguitbreidingen en rijwoningen…
Sinds dat moment zijn inhout bv en Mobble bv zusterbedrijven. Beide met ecologische en duurzame ambities, echter elk met hun eigen focus.
Ook inhout was erg enthousiast over dit concept. De motivatie was dan ook groot om samen een vervolg te breiden aan dit onderzoeksproject. Eind 2019 slaan de UGent, inhout en Bast architecten & Engineers de handen in elkaar. Ze vragen subsidies aan bij Vlaanderen Circulair, met het plan The Mobble verder uit te werken en marktrijp te maken: Mobble on the move.
De studenten van de UGent namen met The Mobble in 2019 deel aan de befaamde Solar Decathlon Europe wedstrijd. Het concept werd bekroond met vijf prijzen, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction. In het najaar van 2019 stond The Mobble op de bisbeurs en koningin Mathilde kwam op bezoek om het team te feliciteren met hun geweldige prestatie.
Begin 2019 kwam inhout in contact met prof. dr. ir. arch. Nathan Van Den Bossche (docent bouwtechniek aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van Universiteit Gent). De UGent was op dat moment volop onderzoek aan het voeren naar een energie-efficiënt en duurzaam concept genaamd ‘The Mobble’: Modular Building Block. Het doel was om de circulaire principes met maximaal ecologische inslag te verzoenen met betaalbare en kwalitatieve woningen: een circulaire Mobble die breed toepasbaar is, van woningbouw, over stadsontwikkeling en kantoorbouw tot hoogbouw en woonblokrenovatie.