Hierbij de wapening uitgetekend in fases voor uitvoering voor Westerpunt. BIM is cruciaal om dit te realiseren. Het gaat om meer dan 7000 unieke wapeningsstaven (afbeelding Furnibo)
Recent opgeleverde Westerpunt in De Panne (afbeelding Furnibo)
Furnibo
Lees meer
Informatiebeheer in het hedendaagse bouwproces
In het bouwproces speelt informatiebeheer een cruciale rol en Buildwise zet er dan ook met een specifieke portfolio op in. De focus omvat het beheer en gebruik van informatie doorheen het hele bouwproces, ....
De implementatie van BIM vereist een optimale samenwerking met andere partijen in de keten en resulteert in een kostenbesparing voor iedereen. De sleutel om tot een efficiënte samenwerking te komen is standaardisatie. Opdat alle gebruikers in een wereld van digitaal bouwen van ontwerp over uitvoering tot beheer en onderhoud zouden kunnen verder werken aan het BIM-model van hun voorganger, dienen er afspraken gemaakt te worden over de zogenaamde BIM-modelleerrichtlijnen (gelinkt aan de “LOIN” = Level of Information Need, en de “EIR” = Exchange Information Requirement). Bibliotheken zoals TechBiM en MatBiM kunnen daar mee invulling aan geven, opdat BIM-objecten eenvoudiger ingeladen kunnen worden (en ook gedeeld op sectorniveau), en alvast enkele minimale datavelden bevatten. Het BIM-model en de BIM-objecten kunnen gezien worden als datacontainers, maar omdat de BIM-objecten (soms ook BIM-contentlaag) verschillend kunnen zijn afhankelijk van de gebruikte BIM-modelleersoftware moeten er per softwarepakket samenwerkingsafspraken worden gemaakt.
Het toenemend gebruik van BIM biedt een antwoord op één van de grote uitdagingen in de bouwsector: de beschikbaarheid van data. BIM leidt immers niet enkel tot een betere samenwerking en minder faalkosten maar staat ook garant voor het uniform en consequent beheer van data. Deze bron van historische data gecombineerd met real-time data (bijv. camera’s of sensoren) kan de basis vormen van vele nieuwe toepassingen zoals AI in de bouwsector.
Bij bouwen met de BIM-methodiek kunnen we volop inzetten op slimme gebouwen met innovatieve technologieën in een IoT-omgeving (Internet of Things). Slimme gebouwen met geavanceerde regeling en sturing dragen immers significant bij tot energiebesparingen. BIM kan hieraan bijdragen. Het bevat een grote hoeveelheid aan data over het gebouw of de infrastructuur en vormt de basis voor een "digital twin" die over de gehele levenscyclus van het project wordt beheerd en geüpdatet.
Het Bouw Informatie Model (BIM) is een intelligent, op modellen gebaseerd concept dat inzicht biedt voor het sneller, economischer en duurzamer creëren en beheren van bouwprojecten. Alle gegevens tijdens de ontwerp-, bouw-, beheer- en onderhoudsfase worden opgenomen in digitale modellen waarmee alle bouwpartners (samen)werken. Dus vóór het daadwerkelijk bouwen eerst virtueel bouwen, waarbij alle gebouwelementen met hun eigenschappen, relaties en afhankelijkheden parametrisch worden vastgelegd. Een BIM-model is altijd up-to-date en consistent. Hierdoor is betere coördinatie mogelijk, worden faalkosten verminderd en zijn inhoudelijk koppelingen mogelijk met kostencalculatie, sterkteberekeningen, planningssoftware en hoogwaardige visualisatietoepassingen.