De ambitie van Flanders Build is om na een korte opstartfase door te groeien naar een ambitieuze en door de Vlaamse overheid gesteunde organisatie voor een innovatieve bouw- en installatiesector in Vlaanderen.
Verschillende actoren rond bouwinnovatie bijeen te brengen en tot een gezamenlijke en coherente visie en strategie te komen.
Maatschappelijke en bedrijfsgebonden innovatiebehoeften in kaart te brengen.
De rol van de bouwsector als technologie-integrator versterken.
Samen met haar partners het onderzoek op doelgerichte wijze coördineren, en de uitbouw van de onderzoekscapaciteit bij de partners te ondersteunen, maar zelf geen onderzoekscapaciteit uit te bouwen.
De bestaande innovatiecapaciteit inventariseren en gericht in te zetten op het voldoen aan zowel de maatschappelijk als de bedrijfsgebonden innovatiebehoeften. Daarbij ook de gepaste ondersteuning te mobiliseren, zodanig dat voor de partners en de betrokken bedrijven een win-win situatie kan worden gerealiseerd: sneller voldoen aan de maatschappelijke uitdagingen door enerzijds beleidsgericht onderzoek beter te focussen (bijv. versnelde oplossing voor de stikstof- en PFAS-problematiek, versnelde CO2-reductie) en anderzijds op een gerichte wijze de innovatiesnelheid bij de bedrijven te vergroten.
Bouwinnovatie (producten, diensten, methoden en processen) valoriseren door de kennis erover te verspreiden naar de bedrijven en hen te ondersteunen bij de implementatie ervan. Flanders Build zal ook inzetten op het opschalen en internationaliseren van Vlaamse bouwinnovatie.
Op deze manier zal Flanders Build bijdragen aan het realiseren van de verschillende maatschappelijke doelstellingen, zoals de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen en het realiseren van betaalbaar wonen. Door de verbetering van de efficiëntie van het bouwproces en de verhoging van de productiviteit zal Flanders Build ook bijdragen tot een verhoging van de economische groei en een versterking van de competitiviteit.
Net als andere sectoren verdient de sector ondersteuning, beleid en innovatie om deze uitdagingen aan te gaan en op te lossen.
Inhoudstafel
vorige
Terug naar hoofdstuk 4
Terug naar hoofdstuk 4
Met betrokkenheid van: de verschillende actoren die actief zijn in het (toegepast) onderzoek en de verspreiding van innovatie in de bouwketen, zoals VITO, Flanders Make, Flux 50, de Blauwe Cluter, Materinex en de gekende intersectorale initiatieven.
Met (financiële) steun van de Vlaamse overheid, o.a. via VLAIO en FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek).
Op initiatief van:
de sectororganisaties van de verschillende actoren in de brede bouwketen, dus naast Embuild ook de beroepsorganisaties voor architecten, vastgoedontwikkelaars, studiebureaus, materiaalproducten, materiaalverhuurders enz.;
de collectieve onderzoeksinstellingen, zoals Buildwise, OCW en Volta;
de Vlaamse universiteiten en hogescholen;
Aan deze missies waarop de sector een antwoord kan bieden, kunnen innovatieprogramma’s gekoppeld worden waarmee de uitdagingen voor de bouwsector en de bebouwde omgeving aangepakt kunnen worden. Aspecten zoals rendabiliteit, competitiviteit, de waardeketen en het ecosysteem, de trend naar digitalisering en industrialisering, de krapte op de arbeidsmarkt kunnen ermee aangepakt worden.
Om dit te kunnen realiseren is er nood aan een sterk ecosysteem waar ingezet wordt op gemeenschappelijke doelstellingen en samenwerking. Samen zorgt het ecosysteem ervoor dat innovatie in de bouw top of mind is en blijft, onder meer door samen een strategische lange-termijn visie met een duidelijke horizon vorm te geven in innovatieprogramma’s.
Daartoe wordt er een structuur opgericht, Flanders Build, die samen met het veld in een quadrupel helix context een coherente visie en strategie inzake bouwinnovatie zal uitwerken. De essentie van de werking zal de brugfunctie zijn om laag TRL-onderzoekswerk toepassing te laten vinden in concrete projecten in de bebouwde omgeving. De structuur zal zorgen voor financiële impulsen die impact zullen creëren. Mocht het nog niet duidelijk zijn, kunnen we nog even de uitdagingen schetsen waar ook Vlaanderen voor staat:
het vervangen en renoveren van honderden bruggen, viaducten en tunnels tegen 2050;
het bouwen van een half miljoen nieuwe wooneenheden tegen 2035;
het significant reduceren van broeikas- en stikstofemissies;
het reduceren van het gebruik van primaire grondstoffen;
het klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving;
het realiseren van een circulaire bouweconomie;
het aanbieden van betaalbare woningen;
....
de klimaatdoelstellingen, bv. op het vlak van emissieloos bouwen en klimaatneutraal bouwen en renoveren;
de milieudoelstellingen, bv. op het vlak van het streven naar een circulaire economie;
de klimaatbestendigheid en klimaatadaptatie;
de mobiliteit;
de betaalbaarheid.
Voorgaand punt maakt duidelijk dat de bouwsector voor heel wat maatschappelijke uitdagingen een deel van de oplossing is, en zeker voor: