• Overtuig bedrijven om kostbare werftijd & faalkosten te verminderen door meer tijd te investeren in de voorbereidingsfase. “BOUW 4.0”-toepassingen kunnen daar een belangrijke rol in spelen.
• Overtuig klanten alsook andere bouwpartners en stakeholders (logistiek) om zelf zo vroeg mogelijk, dus van bij het ontwerp, in co-creatie samen te werken, bijv. via de bouwteamformule. Ondanks de toenemende technische complexiteit kunnen bouwprojecten zo toch betaalbaar gehouden worden.
• Pas een “LEAN”-aanpak toe op en naast de werf en zet andere managementfilosofieën in (zoals Agile working) die toelaten het bouwproces beter te beheersen.
• Leer uit elk project om het bouwproces te verbeteren. Zet in op technieken om fouten te detecteren, te registreren en te leren hoe het beter moet via analyse van bronoorzaken. Registratie, AI-toepassingen en data zijn tools van de toekomst.
• Evalueer hoe nieuwe businessmodellen oplossingen kunnen aanreiken voor de betaalbaarheid, betere gebouwen en voldoende winstmarges. Bouwindustrialisatie, standaardisatie, modulariteit en demonteerbaarheid dragen bijv. bij tot massificatie, kwaliteit en weersonafhankelijkheid. Vermits de betaalbaarheid ook afhangt van de “lifecyclecost” is het waardevol om na te denken over nieuwe diensten en processen. Aanbiedingen “as a service” maken soms zaken toegankelijker en betaalbaarder.
Om echt impact te hebben, dient de sector deze “new ways of working” te absorberen. De sector helpen via demonstratie- en experience centra, opleidingen, webinars, cursussen voor het onderwijs enz. moet dus een prioriteit vormen. Daarom staat Buildwise samen met Embuild Vlaanderen tot uw dienst om betaalbare oplossingen uit te werken.
Veel industriële sectoren kennen de laatste decennia een zeer aanzienlijke productiviteitsstijging. Het draagt onder meer bij tot betaalbare producten. Het is duidelijk dat ook de betaalbaarheid van bouwen en wonen een actueel thema is. Die betaalbaarheid komt in het gedrang door de schaarse en dus duurdere bouwgronden, de (veelal noodzakelijke) toenemende comfort- en prestatie-eisen, de stijgende materiaalkosten, de problemen met bouwvergunningen enz. Vast staat dat er naar de toekomst toe nog extra regels op de sector af komen, zoals bijv. de taxonomie met impact op de financiering van bouwbedrijven en bouwprojecten.
Nochtans moeten bouwprojecten en woningen te financieren en betaalbaar blijven voor de eindklant. Voor de leefbaarheid van de sector is het relevant dat er voldoende winstmarges zijn en minder faalkosten. Vraag is natuurlijk hoe dit kan gewaarborgd worden, opdat zowel de maatschappij, de sector als de klant er beter van wordt.
Deze uitdaging kwam aan bod tijdens een studie en een specifieke workshop van het Visiecomité van Buildwise. Enkele "take-aways" voor Buildwise en partners zijn de volgende:
TOP PAGE
TOP PAGE