Het gebruik van betrouwbare, interoperabele data en applicaties die de verschillende stakeholders ondersteunen bij het maken van keuzes, is cruciaal om het bouwproces en de levenscyclus van gebouwen te verbeteren. Zeker op het vlak van milieu-impact en circulair bouwen kunnen beslissingen worden geoptimaliseerd en processen worden verfijnd dankzij digitale data en tools.
Het Living Lab Digital4CircularConstruction, gesteund door VLAIO en het NextGen-fonds, wil de huidige knelpunten op vlak van digitale (product-)informatie aanpakken, door een duidelijk afsprakenstelsel uit te werken. Enerzijds door standaardisatie aan de kant van de gebouwmodellering en BIM (Bouw Informatie Model), anderzijds door de manier waarop producenten informatie en data ter beschikking stellen te structureren. Door de gebouwinformatie en de productdata te combineren, kunnen nieuwe, nuttige toepassingen worden gebouwd: bijv. voor het automatisch genereren van een bouwwerk- en/of materialenpaspoort, of voor het efficiënt berekenen van de milieu-impact van de materialen gebruikt in het gebouw op basis van BIM.
De verschillende basisblokken voor een goede BIM en data-omgeving bestaan, maar kunnen en moeten verder worden gestructureerd en geautomatiseerd. De knelpunten op het vlak van data-uitwisselingen worden weggewerkt in dit Living Lab, waarin Buildwise, Embuild Vlaanderen, Techlink, NAV, Wienerberger, D-Studio en BIM Plan samen met de brede sector tot enkele “proof of concepts” willen komen. Het Living Lab zet ook in op een langetermijntraject, waarbinnen referentiedocumenten en het beheer daarvan worden uitgewerkt en zouden worden verzekerd door een nieuwe organisatie: the Open Digital World.